top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

Ο Στέλιος Μπούρας* για τον ΣΔΥ Μεσσηνίας και τα οφέλη του τρεξίματος στην υγεία


" Το τρέξιμο, στην αρχή της ζωής είναι για τον άνθρωπο το πρώτο του «παιχνίδι» "


- Αγώνας δρόμου Καλαμάτας, Messini Marathon, Παπαλάμπρεια 2018 , Filiatra run, Γύρος της πόλης στην Κυπαρισσία και τώρα το FinikoundaRun 2018 ,Βλέπουμε ότι αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο οι διοργανώσεις αγώνων δρόμου στην Μεσσηνία καθώς και οι συμμετέχοντες. Αθλητές. Που οφείλετε αυτή η στροφή του κόσμου στον Λαϊκό αθλητισμό ;


Οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να αναζητήσει διεξόδους υγιούς εκτόνωσης. Ωστόσο, η στροφή του κόσμου στον λαϊκό αθλητισμό είναι διεθνές και όχι ελληνικό φαινόμενο. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο κίνημα που έβγαλε στους δρόμους, στις πλατείες και στα βουνά, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για να απολαύσουν ελεύθερα το τρέξιμο. Το τρέξιμο, που στην αρχή της ζωής είναι για τον άνθρωπο το πρώτο του «παιχνίδι».

-Βλέπουμε ότι ο ΣΔΥ Μεσσηνίας είναι ένα απ τα πιο δραστήρια σωματεία. Ποιος είναι ο σκοπός του συλλόγου ;

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, σκοπός μας είναι η ανάπτυξη του τρεξίματος και η διάδοση του με κάθε νόμιμο μέσο. Κυριότερος τρόπος επίτευξης αυτού του σκοπού είναι η διοργάνωση αγώνων δρόμου αλλά και η ενεργή συμμετοχή μας σε αγώνες.

«Ναυαρχίδα» των δραστηριοτήτων μας είναι ο Αγώνας Δρόμου Καλαμάτας που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία ως προς τη συμμετοχή, σημειώνοντας ρεκόρ τερματισμών (1170) και 17% αύξηση σε σχέση με το 2017. Ιδιαίτερη χαρά για εμάς είναι το γεγονός πως η πλειοψηφία των συμμετοχών προέρχεται από τη Μεσσηνία και μάλιστα πολλοί από αυτούς έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με μία δραστηριότητα λαϊκού μαζικού αθλητισμού μέσω του αγώνα. Εδώ και κάποια χρόνια, αφιερώνουμε τον αγώνα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ή συλλόγους της πόλης μας και έτσι πέραν της οικονομικής τους ενίσχυσης, τους παρέχουμε την ευκαιρία να προβάλλουν τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, μέσω της συμμετοχής μελών τους στον αγώνα, προωθούμε το μήνυμα της ισότιμης συμμετοχής στις κοινωνικές δραστηριότητες και δίνουμε το σύνθημα πως αθλητισμός και κοινωνία συμβαδίζουν.

Μία ακόμα σημαντική διοργάνωση του Συλλόγου είναι ο Ανδάνειος Δρόμος, που είναι όχι μόνο αγωνιστική αλλά και πολιτιστική διαδρομή, στην οποία αθλητισμός και πολιτισμός συναντιούνται ως έννοιες αλληλένδετες και έχουν ουσιαστική συμμετοχή στο ευ αγωνίζεσθαι και τις αξίες που καλλιεργεί το αγωνιστικό πνεύμα σε κάθε κοινωνία.

Ο Μαραθώνιος Μεσσήνης συγκαταλέγεται στις κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις του νομού Μεσσηνίας και κατ' επέκταση στους ιστορικότερους της Χώρας και κάθε χρόνο επιλέγεται από εκατοντάδες Έλληνες και ξένους δρομείς καθώς προβάλει την πραγματική έννοια του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, στημένος με πολύ μεράκι και αγάπη για το αποτέλεσμα, μακριά από εμπορευματοποιήσεις αγώνων.

Ενεργή είναι και η συμμετοχή μας στους αγώνες που διοργανώνουν στην καρδιά του καλοκαιριού με εξαιρετική επιτυχία στο Μάνεση (Δαϊκλής) και στην Κορομηλιά (Γύρος Κοντοβουνίων) οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, που κάθε χρόνο μας υποδέχονται με ιδιαίτερη θέρμη.

Τέλος, είναι ιδιαίτερη χαρά μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις, είτε ως συνδιοργανωτές σε αγώνες που προβάλλουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα (όπως το κύπελλο Εθελοντή Δότη ή ο Αγώνας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών) είτε ως συμμετέχοντες σε αγώνες μαζικού λαϊκού αθλητισμού εντός και εκτός Μεσσηνίας.

-Πόσο σημαντικό είναι «το τρέξιμο» για την Υγεία του Ανθρώπου

Δεν χωράει καμία αμφιβολία για τα οφέλη της άσκησης στη σωματική υγεία του ανθρώπου. Αυτό στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι η συμβολή του τρεξίματος στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα επίπεδα του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό, έχει την ιδιότητα να βελτιώνει άμεσα τις εγκεφαλικές λειτουργίες, βοηθά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, βελτιώνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και άλλα πολλά. Και ποιος μπορεί να αντισταθεί στο αίσθημα ελευθερίας που του προσφέρει η εμπειρία να φορέσει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (γιατί στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο), να βγει από την εξώπορτα και να τρέξει έστω για 30’ χωρίς καμία δέσμευση ;


Ο Στέλιος Μπούρας είναι :

Μέλος Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας

Μέλος ΔΣ Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητικού – Υπεραποστάσεων

Μέλος Επιτροπής Αγώνων σε Δημόσιο Δρόμο και Βουνό ΣΕΓΑΣ

165 views0 comments

Comments


Τρέχεις Finikounda Run και..... περνάς Μαραθώνιο Αθηνών, σε όποιο αγώνισμα θέλεις! Μεγάλο έπαθλο για τον πρώτο και την πρώτη στα 10 χιλιόμετρα. Με δωρεάν διαμονή, και παστα πάρτι με Αμερικανούς αθλητές

Μεγάλο επαθλο!!!!

run2024.jpg
bottom of page