top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

Ο Νίκος Τσώνης* για τα δρομικά κινήματα και το FinikoundaRUN

Updated: May 8, 2018

"Καλή απόλαυση του αγώνα σε όλους και όλες τους συμμετέχοντες που θα εμπνευστούν από το πανέμορφο περιβάλλον του τόπου μας."

-Αυτή την περίοδο και γενικά τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται αρκετοί αγώνες δρόμου στην χώρα, που οφείλεται η «άνοδος» αυτή του λαϊκού αθλητισμού ;


Σε κάθε κρίση, η κοινωνία χρειάζεται την ανάπτυξη και την πρόοδο. Οι αξίες αυτές καλλιεργούνται από διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα από την Αρχαιότητα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι όταν Ήλιδα (σ.σ αρχαία πόλη που βρισκόταν δίπλα στην αρχαία Ολυμπία) βίωσε την παρακμή αξιών και την σήψη, ο βασιλιάς Ίφιτος προσέφυγε στο μαντείο των Δελφών όπου η Πυθία του έδωσε χρησμό να αναβιώσει τους αρχαίους αγώνες του Ηρακλή στην Ολυμπία αλλά χωρίς οικονομικά έπαθλα πάρα μόνο ένα κλαδί ελιάς.

Η ισορροπία των ανθρώπων και των κοινωνιών έρχεται από την προσπάθεια που καταβάλουν μόνο οι ίδιοι οι πολίτες για να αναγνωρίσουν τους άξιους και να τους τιμήσουν για την διάκριση τους. Στην εποχή μας και ιδιαίτερα στην Ελλάδα μόνο ο παλιός άλτης του μήκους Γρ. Λαμπράκης έκανε Ειρηνοδρομία και δεν υπήρξε καμία άλλη δραστηριότητα.

Στην «κρίση» λοιπόν, φούντωσε ο λαϊκός αθλητισμός γιατί ο κόσμος το έχει ανάγκη. Πέρα απ τον πολιτισμό που αναπτύσσεται μέσω της άθλησης και της επικοινωνίας των ανθρώπων είναι αναγκαία και για την υγεία των ανθρώπων. Η εξέλιξη (αυτοκίνητα, Μ.Μ.Μ, υπολογιστές κ.α) περιορίζουν την «κίνηση» των ανθρώπων. Επιπροσθέτως τα είδη διατροφής σήμερα, επιβαρύνουν την υγεία με καρδιακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Τα προβλήματα υγείας αυτά, πλέον τα συναντάμε και στις μικρές ηλικίες και αυτό είναι σημαντικό. Κάπως έτσι αρχίζει η αναζήτηση για την βελτίωση της κατάστασης του ανθρώπου μέσα από τα δρομικά κινήματα-Στις 20/05 πραγματοποιείται το FinikoundaRun 2018. Πρόκειται για την αναβίωση μιας διοργάνωσης που μετράει κοντά 30 χρόνια ζωής. Ήταν ανενεργή για αρκετό διάστημα αλλά επιστρέφει σε νέες συνθήκες για τον Λαϊκό αθλητισμό. Πως σχολιάζεται την προσπάθεια ;

Η περιοχή μας θεωρείται πρωτοπόρος στον πολιτισμό. Το πρώτο σημείο που θα συναντήσει κάποιος που κινείται προς την Ανατολή δια θαλάσσης είναι η δική μας ιστορία. Ήταν αδύνατο να μην αναβιώσει αυτός ο αγώνας δεδομένου ότι η Φοινικούντα είναι τουριστικός προορισμός και οι επισκέπτες δεν αναζητούν πλέον μόνο μπάνιο και παραδοσιακή κουζίνα αλλά και δραστηριότητες. Θεωρώ ότι πρέπει να προστεθούν και άλλα πράγματα που έχουμε υπόψιν μας, διότι η Χώρα μας έχει μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων από την Αρχαιότητα οι οποίες βρίσκονται εν ύπνο. Εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι ο αγώνας θα γνωρίσει επιτυχία και τις επόμενες χρονιάς θα αποτελέσει «μεγάλο γεγονός» για τους αγώνες και τα δρομικά κινήματα της Χώρας.


Καλή απόλαυση του αγώνα σε όλους και όλες τους συμμετέχοντες που θα εμπνευστούν από το πανέμορφο περιβάλλον του τόπου μας.


ΝΙΚΟΣ ΤΣΩΝΗΣ είναι Δημοσιογράφος, μέλος από το 1991 της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και μέλος επί σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Είναι βασικός σχολιαστής στη δημόσια τηλεόραση από το 1987 με συμμετοχή σε 7 Ολυμπιακούς Αγώνες και δεκάδες Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα με περιγραφές σε όλα τα σπορ. Η καταγωγή του είναι απ το Ακριτοχώρι Μεσσηνίας (Γρίζι)

69 views0 comments

Commentaires


Τρέχεις Finikounda Run και..... περνάς Μαραθώνιο Αθηνών, σε όποιο αγώνισμα θέλεις! Μεγάλο έπαθλο για τον πρώτο και την πρώτη στα 10 χιλιόμετρα. Με δωρεάν διαμονή, και παστα πάρτι με Αμερικανούς αθλητές

Μεγάλο επαθλο!!!!

run2024.jpg
bottom of page